Optik beyazlatıcılar, insan gözünün göremediği mor ötesi ışınları (UV: l < 400nm) absorbe eden ve bu ışınları insan gözünün görebildiği spektrum bölgesine (mavi- viyole alanı) kaydırıp yansıtan maddelerdir. Başka bir deyişle “Floresans” özellik göstermektedir. Optik rengini ultraviyole ışık altında fark edebiliriz.
Optik beyaz kumaşlarda, optik öncesi zemin rengi beyazlık derecesi berger değeri olarak ifade edilir. Bu değer renk ölçüm cihazlarında spektro ile ölçülen değerlerdir. 65 berger normal, 70 berger üzerindekiler mükemmel olarak ifade edilir.
Optik boya için, boyama makinesinin ayrı olmasında yarar vardır. Çünkü daha sonraki şarjlardaki açık renk boyanan kumaşlara optik bulaşır. Bu da ultra viole ışığı altında fark edilir.
Ya da optik boyamanın arkasına ilk şarj koyu bir renk olmalıdır.
Optik beyaz boyama en çok pamuklu kumaşlara yapılır. İtalyan melanj ,gri melanj gibi pamuklu kumaşlara ,viscon ve modal kumaşlara da optik beyaz boyama yapılır. Polyamid ve polyester kumaşlara da optik beyaz boyama yapılır. Yalnız ön işlem ve boyaları farklıdır.
Pamuklu kumaşlara optik beyaz boyama işleminden önce, boyama öncesi gibi kasar işlemi yapılmaktadır. Fakat yapılan bu kasarda-istenilen beyazlık derecesine göre -kullanılan kostik ve peroksit miktarı daha fazladır. Örneğin:
Boya altı şeker kasarında 2,5 g/l 47 Be° sıvı kostik ve 2 g/l peroksit kullanılırken; beyaz boyama altı kasarda 5 g/l 47 Be°sıvı kostik ve 6 g/l peroksit kullanılır.
Kasar; pamuktan gelen bit, yağ ve vaks gibi safsızlıklardan temizlenmesi ve kumaşın beyazlatılması için yapılan işlemdir.
30.12.21 02:21377 Okunma